Akvamarin Bergkristall Labradonit Månsten.

Hur har kristaller bildats från mineral?

Mineral är alltid en fast substans och har samma innehåll rakt igenom.

Från mineral bildas kristaller och dessa kristaller kan delas in i grupper beroende på vilken mineral den bildats av.

Några av våra vanligaste mineral är fältspat (ungefär 40 % av jordskorpan består av fältspat) och kvarts.

Kvarts finns i sin tur i bland annat

  • genomskinlig form (bergkristall)
  • lilafärgad (ametist)
  • rosafärgad (rosenkvarts)
  • vit (mjölkkvarts/snökvarts)
  • brunaktig färg (rökkvarts)
Ametist & Bergkristall
Ametist & Bergkristall. Smycken av mineraler och kristaller.
Aventurin & Morganit, Bergkristall & Jadeit armband
Mineral har som uppgift att balansera jordens energiflöden och elektromagnetiska fält och mineral i form av kristaller kan påverka oss på samma sätt.

En kristall är ett mineral som har fått växa fritt under ideala förhållanden. Medan en sten ofta innehåller flera mineral som pressats ihop utan någon ordning. En kristall ofta en ren mineral där dess molekyler istället är ordnade i ett systematiskt mönster.

Kristaller bildas djupt ner i jordens inre och det tar ofta mycket lång tid för en kristall att skapas ibland tusentals eller till och med miljontals år.

För att kristaller ska bildas krävs det rätt förutsättningar när det gäller bland annat temperatur. Flytande magma rör sin inne i jordens kärna vilket egentligen är flytande mineral. När magman (vulkanutbrott) rör sig uppåt mot jordens yta svalnar den och olika kristaller kan bildas beroende på hur snabbt temperaturen sjunker.

Månsten & Labradonit armband
Månsten & Labradonit armband. Mineralsmycken.
Aventurin & Morganit armband
Mineral har som uppgift att balansera jordens energiflöden och elektromagnetiska fält och mineral i form av kristaller kan påverka oss på samma sätt.

För att en kristall ska kunna växa fritt behöver den något slags hålrum vilket bildas av bland annat rörelser i jordens inre. Med tiden färdas kristallen upp mot jordens yta. Beroende på dess sammansättning

  • hur lång tid det tar
  • hur hårt trycket är
  • vilken temperatur det är i omgivningen

Ju långsammare magman svalnar desto större blir kristallerna.

Akvamarin. Från mineral bildas kristaller
Akvamarin. Från mineral bildas kristaller.

Fyndigheter med kristaller hittas ofta i berg eller i flodbankar.  De har tagit sig upp mot jordens yta under en mycket lång tid. De kan också komma upp till ytan genom vulkanutbrott.

Aventurin & Morganit armband
Aventurin & Morganit armband. Mineral har som uppgift att balansera jordens energiflöden och elektromagnetiska fält och mineral i form av kristaller kan påverka oss på samma sätt.
Ametist & Bergkristall
Ametist & Bergkristall. Mineralsmycken. Kristaller.

Olika typer av kristaller

Om förhållandena ändras på vägen upp mot ytan kan en annan typ av kristall börja växa på den första kristallen för att sedan ändras igen om förhållandena återigen ändras. Detta har hänt då en kristall har ingjutningar i sig såsom fantomkvarts. På samma sätt kan en kristall finnas inuti en annan kristall vilket är fallet för exempelvis rutilkvarts.

Vid rätt temperatur och tryck kan även en befintlig kristall omformas till en annan typ av kristall.

Ametist & Bergkristall armband
Ametist & Bergkristall armband. Mineralsmycken. Smycken från mineraler och kritaller.

Kristallernas egenskaper

Stenar och kristaller har i årtusenden använts i medvetandegörande, helande och magiska syften. Talismaner och heliga ting har tillverkats av ädelstenar och kristaller sedan urminnes tider.

Det finns en lång tradition av att ge stenar ett symboliskt värde för att låta det påverka undermedvetna och omedvetna strömningar i vårt inre.

Akvamarin Bergkristall Labradonit Månsten
Akvamarin Bergkristall Labradonit Månsten. Mineralsmycken

En del menar att mineral har som uppgift att balansera jordens energiflöden och elektromagnetiska fält och att mineral i form av kristaller kan påverka oss på samma sätt. Då kristaller har en symmetrisk och regelbunden uppbyggnad sänder de också ut en stabil och balanserande vibration vilken påverkar oss på olika sätt. Dess vibrationer sägs stärka våra motsvarande vibrationer som vi har i vårt energifält. Kristallens energier sägs användas där de behövs och kristaller kan därför verka helande för problem som vi kanske inte ens är medvetna om att vi har.

Kristallens ämnen kan också påverka vår kropp rent fysiskt såsom exempelvis den andel litium som finns i kunzit, som bland annat har en lugnande påverkan.

Kristallernas påverkan sägs också ha med deras färg att göra då även färger är vibrationer som kan påverka oss på olika sätt. Kristallens färg sägs påverka motsvarande färg i vårt chakra-system och sägs kunna balansera chakrat genom sin stabila och harmoniserande energi.