Ädelstenar och kristaller

Mineral – ädelstenar och kristaller

Vad är ett mineral?

Ett mineral är att det är en av naturen skapad substans i fast form som uppkommit av geologiska processen i jorden.

Vad är ädelsten?

Ädelsten ett material som används för utsmyckning och dekoration. Ädelstenar kan vara mineral, bergarter eller stenliknande material av organiskt ursprung.

De flesta ädelstenar är mineral – dock inte alla.

Förutom ädelstenar från mineraler kallar man även vissa material med ursprung från växt- och djurriket som bärnsten och pärlor, korall för ädelsten. 

Mineralsmycken bergskristall
Bergkristall

Vad är kristaller?

Många ädelstenar som utgörs av kristallina mineral har klara färger eller är genomskinliga eller kan efter polering uppnå en vacker glans eller lyster.  Ett kristallint material har sina atomer ordnade i ett strukturerat mönster där man tydligt ser mineralets kristallstruktur. Det har till exempel inte glas därför  glas räknas inte som mineral.

Här är några kriterier att gå efter för att säga om ett material räknas som ädelsten:

Skönhet – att materialet är vackert i sig självt eller att det blir ännu vackrare vid bearbetning så som polering eller slipning.

Hållbarhet – att materialet är tillräckligt motståndskraftigt för att bearbeta så att det blir användbart till utsmyckning eller dekoration.

Sällsynthet – av de naturliga materialen finns alltid en begränsning.

Många eftertraktade ädelstenar tillverkas syntetiskt. De syntetiska ädelstenarna är lika de naturliga både kemiskt och optiskt och därför mycket svåra att skilja från de naturliga.

Acceptans – det är acceptans av ett material som gör att vissa material räknas som ädelstenar.