Publicerad den

Hur har kristaller bildats från mineral?

Mineral är alltid en fast substans och har samma innehåll rakt igenom. Från mineral bildas kristaller och dessa kristaller kan delas in i grupper beroende på vilken mineral den bildats av. Några av våra vanligaste mineral är fältspat (ungefär 40 % av jordskorpan består av fältspat) och kvarts. Kvarts finns i sin tur i bland annat:

  • 1. Genomskinlig form (bergkristall)
  • 2. Lilafärgad (ametist)
  • 3. Rosafärgad (rosenkvarts)
  • 4. Vit (mjölkkvarts/snökvarts)
  • 5. Brunaktig färg (rökkvarts)
mineraler - ädelsten kristaller
Ädelsten och kristaller

En kristall är ett mineral som har fått växa fritt under ideala förhållanden. Medan en sten ofta innehåller flera mineral som pressats ihop utan någon ordning. En kristall ofta en ren mineral där dess molekyler istället är ordnade i ett systematiskt mönster.

mineraler - ädelsten kristaller
Stenar och kristaller

Kristaller bildas djupt ner i jordens inre och det tar ofta mycket lång tid för en kristall att skapas ibland tusentals eller till och med miljontals år. För att kristaller ska bildas krävs det rätta förutsättningar när det gäller bland annat: hur lång tid det tar, hur hårt trycket är och vilken temperatur det är i omgivningen. Fyndigheter med kristaller hittas ofta i berg eller i flodbankar.  

Kristallernas egenskaper: Stenar och kristaller har i årtusenden använts i medvetandegörande, helande och magiska syften. Talismaner och heliga ting har tillverkats av ädelstenar och kristaller sedan urminnes tider. Det finns en lång tradition av att ge stenar ett symboliskt värde för att låta det påverka undermedvetna och omedvetna strömningar i vårt inre.